Wydanie nr 115/2024, Środa 24.04.2024
imieniny: pokaż (10 imion)Fidelis, Erwin, Horacy, Egbert, Grzegorz, Horacjusz, Aleksja, Aleksy, Aleksander, Saba
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Stegna. XI Konkurs Specjałów Karnawałowych - 15.02.2017

Stegna. XI Konkurs Specjałów Karnawałowych - 15.02.2017 fot. Edyta Kozakiewicz
Po raz jedenasty kulinarna uczta dla zmysłów zwabiła mieszkańców Gminy Stegna do Gminnego Ośrodka Kultury. Niezwykłe doznania smakowe, wrażenia wzrokowe i nie tylko, czekały na uczestników tegorocznej edycji konkursu Specjałów Karnawałowych w Stegnie. Wydarzenie to przyciąga coraz więcej uczestników, startujących i degustatorów. Potrawy, ciasta, nalewki stanęły w rywalizacji o miano najlepszego produktu. Oczekującym na werdykt uczestnikom i zebranym gościom, umilił czas występ zespołu dzieci prowadzonych przez Andrzeja Michalczuka. W trakcie trwania konkursu odbył się spektakularny pokaz kuchni molekularnej. Łukasz Szewczyk Executive chef przygotował dla wszystkich gości lody crème brulee z metaxą, sorbet ze świeżych jabłek z żurawiną oraz bezy z bitej śmietany mrożone w ciekłym azocie.

 

Tegoroczna edycja konkursu odbyła się już po raz jedenasty i została zorganizowana przy współpracy z lokalnymi partnerami, którzy swoim zaangażowaniem dołożyli cegiełkę, aby uświetnić to wydarzenie. Byli to: Wójt Gminy Stegna, Gminna Biblioteka Publiczna w Stegnie, Pani Irena Trybocka, Pani Anna Ligocka, Sołtys Stegny- Pan Piotr Wiatr oraz Cukiernia Sebastian.

Każdy uczestnik amator mógł zgłosić potrawę, ciasto, wino, nalewkę lub piwo, uczestnik profesjonalista mógł zgłosić potrawę lub ciasto i walczyć o tytuł „Stegnieński Król Kociołka” i Stegnieńskie Ciacho”.

Celem konkursu była integracja mieszkańców Gminy Stegna oraz wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych między uczestnikami. 
W konkursie wzięło udział 55 osób amatorów i 4 firmy. Zgłoszono specjały, w tym: 16 potraw, 20 ciast, 3 wina,15 nalewek oraz 1 piwo.
Decyzją Komisji Konkursowej w składzie: Roman Pawłowski, Piotr Wiatr, Elżbieta Zych, Eugeniusz Wyrzykowski, Izabella Grudniewska, Barbara Cieśluk, Grzegorz Witkowski, Michał Ligocki, Wioletta Stupkiewicz, Renata Cichosz, Dorota Witkowska, Tadeusz Bryk przyznano nagrody w następujących kategoriach:

AMATORZY:
1. Ciasta
I miejsce –Bożena Sikora- "Rajska rolada"
II miejsce – Monika Samela - "Burza pustyni"
III miejsce – Aneta Sikora - "Łącki przekładaniec"

2. Potrawy
I miejsce – Elżbieta Kalisz- "Kotlety rybne w sosie brzoskwiniowe"
II miejsce – Bożena Podziewska - "Polędwiczki w sosie żurawinowym"
III miejsce – Marianna Zalewska - "Kłębki wełny"

3. Wina
I miejsce – Dominika Jędo - "Wino z aronii"

4. Nalewki
I miejsce –Gabriela Samela- "Nalewka Gabi"

5. Piwo

 

PROFESJONALIŚCI:
Tytuł „ Stegnieński Król Kociołka”- Dom Pomocy Społecznej MORS
Tytuł ” Stegnieńskie Ciacho” – Klub Pasjonatów Rękodzieła
Nagrodę specjalną przyznaną przez Panią Wójt Ewę Dąbską otrzymały dzieci z „ Kreatywnego sposobu na nudę” za pyszne czekoladowe rafaelo. 
Oczekującym na werdykt uczestnikom i zebranym gościom, umilił czas występ zespołu dzieci prowadzonych przez Andrzeja Michalczuka.
W trakcie trwania konkursu odbył się spektakularny pokaz kuchni molekularnej. Łukasz Szewczyk Executive chef przygotował dla wszystkich gości lody crème brulee z metaxą, sorbet ze świeżych jabłek z żurawiną oraz bezy z bitej śmietany mrożone w ciekłym azocie. Przy ich spożyciu z nosa i ust wydobywał się „dym” azotowy.

 

Edyta Kozakiewicz
Przejdź do komentarzy

 

Powiązane artykuły

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.