Wydanie nr 89/2024, Piątek 29.03.2024
imieniny: pokaż (5 imion)Wiktoryn, Marek, Eustazy, Czcirad, Cyryl
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Wspaniały miód wrzosowy!

Wspaniały miód wrzosowy! fot. Wspaniały miód wrzosowy!
Miodu wrzosowego nie sposób pomylić z żadnym innym. Nietypowy, gorzkawy smak, intensywny aromat wrzosowiska oraz niezwykła, mało miodowa konsystencja wyróżniają go na tle innych gatunków miodu, jakich mieliście okazję kiedykolwiek próbować.

Miód wrzosowy królem miodów
Miód z kwiatów wrzosu jest ciemny i bardzo aromatyczny. Ma on bardzo charakterystyczną, galaretowatą konsystencję oraz ostry i gorzkawy posmak. Cechy te odróżniają go od pozostałych odmian miodu, występujących zwykle pod postacią bardzo gęstego (i oczywiście bardzo słodkiego) płynu. Pozyskiwany jest od lipca do października. Jest to odmiana raczej trudno dostępna i stosunkowo kosztowna. Głównymi przyczynami jego niskiej dostępności i wysokiej ceny są niewątpliwie niewielka liczba wrzosowisk w naszym kraju oraz skomplikowany proces pozyskiwania miodu.

Wrzosowe know-how
Na czym polega trudność w pozyskiwaniu miodu wrzosowego? Po pierwsze, pozyskanie dużych ilości wymaga specjalnego przygotowania rodzin pszczelich. Po drugie warunkiem niezbędnym pozyskania miodu wrzosowego jest posiadanie specjalistycznych maszyn (rozluźniaczy), służących do jego ekstrakcji. Ze względu na swoją galaretowatą konsystencję jest on bowiem trudny do odwirowania z plastrów, a po odwirowaniu plastry niekiedy nie nadają się już do dalszego użytku.

Właściwości
Jeśli Wasze babcie polecały Wam miód wrzosowy na problemy żołądkowe i nerkowe, to z całą pewnością nie był to przypadek. W medycynie naturalnej to właśnie ten gatunek miodu zyskał popularność jako remedium na problemy z nerkami i drogami moczowymi. W leczeniu tradycyjnym poleca się go też w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także w zapaleniach jamy ustnej i gardła.


Łagodny sos słodko-kwaśny na bazie miodu wrzosowego

Składniki:
5 łyżek pulpy pomidorowej (Może być kupna, ale najlepiej zrobić ją samodzielnie. Sparz pomidory, ściągnij z nich skórkę, pokrój na mniejsze kawałki i podsmażaj na patelni aż zmiękną i lekko odparują. Następnie rozgnieć je widelcem lub, jeśli chcesz uzyskać gładką masę, użyj blendera.)
2-3 łyżki miodu wrzosowego
1 ząbek czosnku
ok. 100 ml (6-7 łyżek) dobrego soku jabłkowego lub 1-2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki oleju (może być słonecznikowy, może być oliwa z oliwek lub, jeśli lubisz orientalne nuty, olej sezamowy)
świeża kolendra
sól i pieprz do smaku


Wymieszaj pomidory, miód, sok jabłkowy (ocet) i olej. W przypadku miodu i octu zaczynaj od mniejszej ilości i „dosmaczaj” w razie potrzeby. Zetrzyj czosnek lub drobno go pokrój i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem oraz poszatkowaną kolendrą. Tak przygotowany sos będzie miał dość rzadką konsystencję, zwłaszcza jeśli użyjesz soku jabłkowego, a nie octu. Jeśli chcesz go zagęścić, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. Na taką ilość sosu 1/4 łyżeczki mąki powinna wystarczyć.
Sos ten będzie doskonałym dodatkiem do orientalnych makaronów, dań z ryżu, a nawet zwykłych kanapek. Smacznego!

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o tym miodzie zapraszamy na bloga: https://www.miodoterapia.pl/rodzaje-miodow/miod-wrzosowy/

Wspaniały miód wrzosowy!
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wasze informacje


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.